Wat te doen als je fiets weg is

Het zal de meeste mensen toch een keer overkomen: je fiets staat niet meer waar je hem hebt achtergelaten. Wat nu? Helaas is de kans klein dat je een gestolen fiets terugkrijgt, maar toch kan het lonen om er nog een beetje tijd en moeite in te steken:

Is de fiets wel gestolen? Het gebeurt regelmatig dat een gemeentelijke dienst verkeerd gestalde fietsen bij stations en winkelcentra verwijdert omdat ze de weg versperren voor voetgangers. Dit is altijd duidelijk aangegeven op borden, samen met aanwijzingen hoe je de fiets kunt terugkrijgen. Meestal kun je de fiets op bepaalde tijden ophalen bij een gemeentelijk depot, soms tegen een kleine vergoeding.

Doe altijd aangifte bij de politie. Je kunt een eventueel teruggevonden fiets alleen claimen als je aangifte hebt gedaan bij de politie. Het belangrijkste hierbij is het framenummer van de fiets, dat onweerlegbaar aantoont dat het echt jouw fiets is. Ook zal er door de politie en de politiek meer prioriteit aan fietsendiefstal worden gegeven naarmate er meer mensen aangifte doen.

Verzekering. Zoals bijna alles in dit leven kun je ook een fiets verzekeren. Er zijn bijna net zoveel verschillende soorten fietsverzekeringen als er fietsen zijn, dus we kunnen onmogelijk een overzicht geven. Wel hebben alle verzekeringen gemeen dat de fiets voorzien moet zijn van een slot met een kwaliteitskeurmerk, en dat de fiets op het moment van diefstal ook op slot moet staan. Dit laatste moet je kunnen aantonen aan de hand van de complete set sleutels.

De premie en overige voorwaarden hangen af van allerlei factoren, zoals de woonplaats ( een verzekering in de grote stad is veel duurder dan in een klein dorp ), het type fiets en de ouderdom van de fiets. Je kunt je ook door onze fietsenmakers goed laten informeren.