Schade voorkomen

Het is een prettig idee wanneer je een gevalletje pech onderweg zelf kunt oplossen, maar nog beter is het natuurlijk om problemen te voorkomen. De volgende tips kunnen je de nodige schade besparen:

Let op de weg. Vermijd obstakels zoals gaten, stukgeslagen glas, stenen en boomtakken. Zo voorkom je lekke banden, gebroken spaken en verbogen velgen.

Rijd niet tegen stoepranden op. ’Even een stoeprandje nemen’ is een van de belangrijkste oorzaken van lekke banden en kapotte velgen. Stap af en neem de hindernis lopend.

Schakel terug naar het kleinste verzet voordat je bij een klim kracht moet zetten. Overschakelen naar een lagere versnelling terwijl je volle kracht zet is erg slecht voor de ketting en de derailleur, met een kans op flinke schade als de ketting op dat moment even doortrapt of van een tandwiel schiet. Wanneer je van tevoren terugschakelt, voorkom je ook dat je tot stilstand komt.

Wanneer je toch fietsend een hindernis wilt nemen, ga dan staan. Ga met gebogen knieën op de pedalen staan en trek de fiets als het ware mee omhoog, net zoals je op televisie ziet bij stuntrijders. Op deze manier krijgen de wielen een veel minder grote klap te verduren.