”Hoe beveilig ik mijn fiets in Amsterdam”

Houd je fiets veilig

Fietsendiefstal is helaas een onuitroeibaar kwaad. Zo zijn er in het afgelopen jaar in Nederland maar liefst een half miljoen fietsen gestolen, vooral in de grote steden. In studentenkringen is dan ook vaak het aloude Latijnse spreekwoord te horen: ‘veni vidi fietsie foetsie’ (‘Ik kwam, en zag dat mijn fiets weg was’). Een goed fietsslot is geen overbodige luxe, ook als de fiets binnen wordt gestald. We geven hier wat tips om te voorkomen dat jouw fiets onbedoeld van eigenaar wisselt. Algemeen: hoe meer moeite een dief moet doen, des te sneller hij zal afhaken en een gemakkelijker doelwit uitzoeken. Zo kun je het de dieven wat moeilijker maken:

✅Stal een fiets als het even kan in een afgesloten ruimte.

✅Zet de fiets altijd op slot, ook als hij binnen staat (dit is ook een eis van verzekeraars, mocht je de fiets verzekerd hebben).

✅Zet een buiten gestalde fiets altijd vast aan iets anders. Professionele dieven schrikken er niet voor terug om fietsen die wel op slot maar niet vastgeketend staan met meerdere tegelijk in een busje te laden en elders met een slijptol open te breken.

✅Gebruik twee verschillende sloten; veel dieven hebben zich gespecialiseerd in één bepaald type slot, en laten een fiets met verschillende sloten sneller staan.

✅Zet een fiets nooit alleen aan het voorwiel vast. Een dief kan dit zo losdraaien en de rest van de fiets meenemen.

✅Zet een fiets met snelspanners zowel met het voor-als achterwiel vast; ook losse wielen worden regelmatig gestolen (inderdaad, om de fietsen zonder voorwiel van het vorige item weer compleet te maken).

Dus laat je absoluut door de fietsenmaker adviseren over goede sloten. Een slot dat vandaag als erg veilig bekend staat, blijkt morgen misschien kwetsbaar voor een bepaald trucje waar nog niemand op was gekomen.