De fiets na een ongeluk inspecteren

Fietsen mag dan de beste manier zijn om innig contact te maken met je omgeving, maar je wilt waarschijnlijk graag een uitzondering maken voor het asfalt onder je en de auto’s om je heen. Het is nu eenmaal niet anders: op twee wielen ben je erg kwetsbaar, en zelfs al ben je nog zo voorzichtig, een ongeluk zit in een klein hoekje. Met andere woorden: bijna iedere fietser gaat er wel eens een keer onderuit.

Je kunt de kans op ernstige verwondingen sterk verminderen door altijd een fietshelm en fietshandschoenen te dragen. Verder is het belangrijk om altijd identificatie en een mobiele telefoon bij je te hebben. Sterker nog: identificatie is zelfs verplicht.

Mocht je toch een ongeluk krijgen, dan is het allereerste wat je doet natuurlijk controleren of je zelf helemaal in orde bent. Neem hier de tijd voor en blijf de eerste tellen vooral rustig zitten of liggen; door de schok van het ongeluk kan het even duren voordat je je realiseert dat je gewond bent geraakt. Wanneer je zeker weet dat je niets ergers hebt opgelopen dan een paar schrammen, wordt het tijd om te kijken hoe je fiets eraan toe is. De meeste fietsen kunnen prima tegen een stootje. Ze zijn immers ontworpen om jouw volle gewicht te kunnen dragen, ook wanneer je over hobbels en andere obstakels rijdt. Bij een ongeluk echter krijgt een fiets niet alleen veel grotere krachten te verduren, maar ook uit ongebruikelijke richtingen, bijvoorbeeld van opzij. Er kan van alles los of verbogen raken, of zelfs breken. Daarom is het letterlijk van levensbelang om de fiets goed te inspecteren voordat je weer opstapt en je weg vervolgt.